Άχρονο Πλέγμα

H ομάδα των εικαστικών ART UNITAS δημιούργησε ένα ομαδικό έργο το οποίο θα διατρέχει τον χρόνο ως αποτύπωμα της παρούσας στιγμής αλλά και της διαρκούς αναζήτησης. Αναζήτησης που συνυπάρχει με τη ζωτική ανάγκη η οποία κινητοποιεί τον εικαστικό καλλιτέχνη να κληροδοτήσει την υλική υπόσταση των συλλογισμών του.

Μιλώντας ως ένα πρόσωπο με δέκα οπτικές, η ART UNITAS, υλοποίησε το έργο «Άχρονο Πλέγμα», ένα ίχνος χωρίς χρόνο, μια σφραγίδα που αφήνεται να ανακαλυφθεί από τη μελλοντική σκαπάνη, σχεδιάζοντας σε έναν χάρτη δέκα ομοειδή ερωτήματα: Τι αφήνω, για σένα, άνθρωπε του μέλλοντος; Τι θέλω να ξέρεις για μένα; Να βρεις από μένα;

Και, εν τέλει, αυτό είναι εσαεί το κρίσιμο ερώτημα και η αρχή της εικαστικής δημιουργίας.

Ομὰδα Art Unitas

— — —

Timeless Grid

The art collective ART UNITAS is working on a collaborative art project that unfolds in time; a project that reflects the trace of the present moment and becomes a testament of the continuous necessity for exploration. An exploration that coexists with the vital need that motivates visual artists to pass on the materialization of their concepts to future generations.

ART UNITAS, as one person who employs ten different viewpoints, is working on the work “timeless grid”, creating a trace out of time, a stamp left to be discovered by the future archaeological spade; the group draws on a map ten similar questions: what do I leave for a person in the future? What do I want you to know about me? What do I want you to discover about me?

Finally, hasn’t that always been the crucial question and the very beginning of artistic creation?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Άχρονο πλέγμα

Μια ανασκαφή τυχαία ή προγραμματισμένη έχει σκοπό να διασώσει. Στα πλαίσια της βιοηθικής είναι αντιληπτό καθήκον μας να σώσουμε ό,τι απειλείται από εξαφάνιση. Μέθοδος και χρηστικό εργαλείο ο κάναβος, το χειροποίητο τέχνασμα που λειτουργεί σαν μηχανισμός προς την εις βάθος εξερεύνηση. Ένα πλέγμα γραμμών οριζοντίων και καθέτων που ισαπέχουν. Αποτελείται από μικρές κοιλότητες, loculus η λατινική τους ονομασία, που σημαίνει μικρή τοποθεσία. Ενώνει τα έργα της ομάδας, των συγκατοίκων, των ομοίων, των διπλανών, της ArtUnitas.

Tετράγωνα = σημεία = σύμβολα = μηνύματα

Τα έργα της ομάδας ArtUnitas, παρουσιάζονται ως ευρήματα σε ένα κοινό μέρος εύρεσης από επιλογή. Με κοινό παρονομαστή να είναι ο χρόνος συνεύρεσης.

Ένα συνολικό κέντημα που αποτελείται από μικρά κομμάτια. Είναι δημιουργήματα, είναι μηνύματα, είναι ευρήματα, είναι αποτύπωση, είναι οδηγία. Λειτουργούν σαν ζωντανοί οργανισμοί, προσδιορίζονται από τον χρόνο και τον τόπο που βρίσκονται. Η μορφή των διαστάσεων και των υλικών αποκτούν οντότητα και κατακτούν αξία. Σαν καθρέφτες της κοινωνίας αντανακλούν συλλογικότητα, αλληλεγγύη, σεβασμό, οριοθέτηση, αποδοχή και συνεργασία.

Ο κάναβός μας εμπεριέχει την έννοια της χρήσης και της χρησιμότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εργαλείο ζωής. Ευρήματα τοποθετημένα μπροστά μας που δεν χρειάζεται να σκάψουμε ρεαλιστικά στο χώμα, αλλά μέσα μας, σαν μία εσωτερική ανασκαφή. Σημάδια και εικόνες και με ερώτημα από πού προκύπτει η τεκμηρίωση ;

Μια παρακαταθήκη. Μαθαίνω το παρελθόν, κατανοώ το παρόν, προβλέπω το μέλλον.

Κατερίνα Παναγιωτάκη

Ιστορικός τέχνης